​6 dôvodov, prečo je kvalitný spánok dôležitý

12. 02. 2021

Kvalitný spánok je pre naše zdravie skutočne dôležitý… verili by ste, že je rovnako dôležitý ako zdravé stravovanie či cvičenie?

Kvalitný spánok je pre naše zdravie skutočne dôležitý… verili by ste, že je rovnako dôležitý ako zdravé stravovanie či cvičenie? Avšak, existuje veľa dôvodov, ktoré kvalitu spánku porušujú alebo ju ovplyvňujú negatívne. Asi nemusíme zdôrazňovať, že ľudia spia oveľa menej ako v minulosti, pričom kvalita ich spánku nie je na vzostupe. Poďme si povedať, prečo je kvalitný spánok dôležitý a prečo by sme mu mali venovať pozornosť.

Prečítajte si aj: Spálňové konflikty, ktoré určite poznáte


1. Nedostatok spánku súvisí s obezitou

Nedostatočný spánok je úzko spojený s prírastkom hmotnosti. Ľudia, ktorí spia málo, majú tendenciu vážiť podstatne viac ako tí, ktorí majú spánku dostatok. Krátke trvanie spánku je v skutočnosti jedným z najsilnejších rizikových faktorov obezity. Ak sa snažíte schudnúť, kvalitný spánok je absolútne zásadný.


2. Kvalitný spánok môže zlepšiť koncentráciu a produktivitu

Spánok je dôležitý pre rôzne aspekty mozgových funkcií - poznávanie, koncentráciu, produktivitu, ale aj výkon. V jednej zo štúdií zaoberajúcich sa spánkom je uvedené, že krátky spánok môže mať negatívny vplyv na niektoré aspekty mozgových funkcií v podobnej miere ako intoxikácia alkoholom (zdroj). Na druhej strane sa ukázalo, že dobrý spánok zlepšuje zručnosti pri riešení problémov a zvyšuje pamäťový výkon detí i dospelých.


3. Spánok ovplyvňuje metabolizmus sacharidov

Obmedzenie spánku ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a znižuje citlivosť na inzulín (zdroj). Experimentálna štúdia bola vykonaná na zdravých mladých mužoch - po šiestich dňoch, kedy mali spánok obmedzený len na štyri hodiny denne, vykazovali príznaky diabetu II. typu. Tieto príznaky ustúpili po týždni normálneho, zdravého spánku. Čo z toho vyplýva? Zlé spánkové návyky úzko súvisia s nepriaznivými účinkami na hladinu cukru v krvi u bežnej populácie.


4. Nedostatočný spánok súvisí s depresiou

Problémy duševného zdravia, ako sú depresie, úzko súvisia so zlou kvalitou spánku alebo nespavosťou. Odhaduje sa, že 90% ľudí s depresiou sa sťažuje na problémy s nespavosťou (zdroj).


5. Kvalitný spánok zlepšuje funkcie imunitného systému

Ak spíte najmenej 8 hodín, spánok zlepšuje vašu imunitnú funkciu a pomáha vám v boji proti bežnému nachladnutiu. Ukázalo sa, že aj malá strata spánku zhoršuje imunitné funkcie (zdroj).


6. Spánok ovplyvňuje emócie a sociálne interakcie

Nedostatok spánku znižuje schopnosť sociálnej interakcie. Vedci sa domnievajú, že nekvalitný spánok ovplyvňuje schopnosť rozpoznávať dôležité spoločenské podnety a spracovávať emočné prejavy ľudí. 

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk