Ako nedostatok spánku ovplyvňuje pracovný výkon

27. 01. 2021

Chcete v práci naozaj zahviezdiť? Skúste sa poriadne vyspať. Ovplyvňuje nedostatok spánku pracovný výkon? Ak áno, ako?

Sú ľudia, ktorí majú svoju prácu skutočne radi. Potom sú tu takí, ktorým stres z práce alebo desivé pracovné prostredie spôsobuje nočné záchvaty nespavosti. Ovplyvňuje nedostatok spánku pracovný výkon? Ak áno, ako?

Prečítajte si aj: Ako si vybrať matrac, ktorý je vhodný na prevenciu a zníženie bolesti chrbtice?

Viac práce, menej spánku

Zo štatistík je zrejmé, že pracujúci na plný úväzok v priemere odrobia 8,5 hodín denne. Výsledky nedávnej americkej štúdie hovoria, že pracujúci v noci spia v priemere 6,84 hodín. Podľa tejto štúdie môžeme povedať, že zamestnanci venujú práci približne o 100 minút viac ako spánku a denne nespia ani 7-8 hodín, čo odporúčajú odborníci. Žiaľ, toto je realita toho, ako väčšina z nás trávi svoj čas.

Výkon a únava

“Všetko musí byť hotové dnes. Pripravte sa na nadčasy.” Na takéto príkazy si zvyklo už mnoho zamestnancov. Avšak, na úkor čoho? Americká akadémia spánkovej medicíny zistila, že už len hodinka alebo dve straty spánku prispievajú až k 19-percentnému poklesu produktivity zamestnancov. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Occupational and Environmental Medicine zistila vysokú koreláciu medzi nedostatkom spánku a fyzickou únavou. Práca je dôležitá, no nie na úkor zdravia.

Menej spánku znamená menšiu spokojnosť s prácou

Na spánok nemá vplyv iba vaša práca. Zdá sa, že spánok (alebo jeho nedostatok) má veľa spoločného s tým, ako sa cítite vo svojej práci. Až šesť z desiatich respondentov odpovedalo, že majú problémy so spánkom. V porovnaní s tými, ktorí problémy so spánkom nemajú, ľudia trpiaci nespavosťou:

  • nemajú radi prácu, ktorú vykonávajú,
  • cítia sa podhodnotení,
  • cítia sa pod tlakom.

Vytvorte si rovnováhu medzi spánkovým a pracovným režimom

Chcete v práci naozaj zahviezdiť? Skúste sa poriadne vyspať. Naozaj. Dobrý odpočinok je zdrojom efektívnosti, dobrej nálady a tvorivosti. Ak každú noc vášmu telu doprajete potrebný odpočinok, váš pracovný výkon bude lepší a vy budete šťastnejší.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk