Ako si vybrať správny matrac

23. 07. 2020

Myslím, že budete so mnou súhlasiť, ak poviem, že výber správneho matraca, je náročný a aj trochu zdĺhavý proces. Ako si vybrať ten správny matrac? Aké kritéria musí matrac spĺňať?

V tomto článku nájdete odpovede na to, čo je pri hľadaní matraca dôležité a na čo si treba dať pozor.

             

Produkt si môžete zakúpiť tu.

Prečítajte si aj: Ako správny matrac ovplyvní kvalitu vášho spánku 


Tipy, ktoré vám pomôžu vybrať správny matrac

Aby ste našli odpoveď na to, ako si vybrať správny matrac, si skúste zodpovedať nasledujúce otázky:

  • Ako dlho chcem, aby mi matrac slúžil?

  • Aký je môj budget?

  • Aký chcem matrac, čo sa typu a materiálu týka?

  • V akej polohe zvyknem spať?

  • Ako moja váha určuje to, ktorý matrac je pre mňa ideálny?


Krok. č. 1 – aká je priemerná životnosť matraca?

Ak túžite po zdravom spánku, správny matrac je jeden z atribútov, ktorý sa oň postarajú. Nový matrac spravidla potrebujeme po 7-8 rokoch, samozrejme, záleží to aj na kvalite a materiáli, z ktorého je matrac vyrobený. Priemerná životnosť matraca v rokoch podľa materiálu a typu je nasledovná:


Krok. č. 2 – aký je môj rozpočet?

Myslíte na to, že kúpa matracu je dlhodobá investícia. Ak kupujete matrac na každodenné používanie, rozhodne sa do správnej voľby oplatí investovať. Avšak, vyššia cena nemusí nutne znamenať vyššiu kvalitu. Nedajte sa zmiasť. Nastavte si rozpočet podľa vašich preferencií a možností, poraďte sa s odborníkom na predajni a určite nájdete matrac, ktorý bude pre vás ako stvorený.


Krok. č. 3 – výber správneho typu a materiálu

Je zrejmé, že každý z nás si kúpi matrac podľa svojich osobných preferencií. V tejto časti vám priblížime, z akých materiálov sú matrace najčastejšie vyrobené. Poznáme:

  • Penové matrace

  • Pružinové matrace

  • Latexové matrace

  • Kombinované matrace

       

 Produkt si môžete zakúpiť tu.

Typy matracov

Prečo sa penové matrace stali tak populárnymi? Je to preto, lebo poskytujú vynikajúce pohodlie a podporu pre celé telo. Každý, kto zatlačí ruku do tohto materiálu, okamžite pochopí jeho príťažlivosť. Avšak, tento typ matracov udržuje teplo, preto ak preferujete chladnejší nočný spánok, tento typ matracov nie je pre vás.

Pružinové matrace radíme azda medzi najtradičnejšie formy matracov. Medzi hlavné výhody patrí ich dlhá životnosť. Ďalšou výhodou pružinových matracov je to, že priestor medzi pružinami umožňuje väčšiu cirkuláciu vzduchu. Táto ventilácia pomáha udržiavať nízku teplotu a vytvára tak lepšie prostredie pre kvalitný nočný spánok.

Latexové matrace sú známe svojim fantastickým chladením a pohodlím. Latex má dobrú odrazivosť a schopnosť reagovať. Najväčšou výhodou latexových matracov sú ich prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latexové matrace sú vzdušné, taktiež sú známe dlhou životnosťou. 

Krok. č. 4 – ako poloha, v ktorej spíme, ovplyvňuje to, aký matrac potrebujeme

Každý z nás preferuje spánok v inej polohe. Nezáleží na tom, či spíte na boku, na bruchu alebo na chrbte, avšak, ak poznáte svoju obľúbenú spiacu polohu, rozhodne sa vám správny matrac bude vyberať ľahšie. Sadnite si a popremýšľajte, aká je vaša obľúbená poloha na spanie, pretože to určuje ideálnu tvrdosť/mäkkosť vášho nového matraca. Ideálnu tvrdosť/mäkkosť matracov môžete vidieť na obrázku nižšie.

Krok. č. 5 – ako naša váha ovplyvňuje to, aký matrac potrebujeme

Určite si kladiete otázku, čo má váha spoločné s výberom matraca? Pravdou je, že to, akú oporu v matraci cítite, akú teplotu cítite, ovplyvňuje vaša váha. Nielen to, podobne ako poloha, v ktorej spíme, aj naša váha ovplyvňuje to, či potrebujeme tvrdý alebo mäkký matrac. Poďme si priblížiť ideálnu tvrdosť matraca na základe váhy:

  • Ak máte menej ako 70 kíl, ideálnym bude pre vás matrac tvrdosťou 5-6. Je to matrac, ktorý nie je ani mäkký, ani tvrdý. Ak ale túžite po mäkkom matraci, ale radi spíte na boku, môžete siahnuť po matraci s tvrdosťou 3-4.

  • Ak sa vaša váha pohybuje na škále od 70-90 kíl, ideálnym bude pre vás matrac s tvrdosťou 5-7. Takýto matrac vám poskytne komfort a podporu. Ak preferujete mäkšie matrace, môžete sa pozrieť po tých, ktoré majú tvrdosť 3-5.

  • Ak máte viac ako 90 kíl, ideálnym je pre vás hrubý matrac (podporuje nosnosť). Matrac s tvrdosťou 10 vám poskytne dobrú podporu a budete sa v ňom cítiť ako v bavlnke.

Veríme, že vám naše tipy pomôžu vybrať správny matrac a rána budú pre vás príjemnejšie. 

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk