Prečo je kvalitný nočný spánok dôležitý

28. 10. 2020

Aké sú výhody a aký prínos má kvalitný nočný spánok pre naše zdravie? Prečítajte si, prečo je kvalitný nočný spánok dôležitý.

Určite ste už počuli o desivom zozname vecí, ktoré sa vám môžu prihodiť, ak dlhodobo spíte nekvalitne. Aké sú však výhody a aký prínos má kvalitný nočný spánok pre naše zdravie? Prečítajte si, prečo je kvalitný nočný spánok dôležitý.

Prečítajte si aj: Pravda a mýty o výbere správneho matraca

Dobrý spánok predlžuje zdravie

To, ako dlho človek žije, ovplyvňuje vo veľkej miere aj genetika. Na druhej strane, prostredie, v ktorom žijete, rovnako vplýva na kvalitu a dĺžku vášho života. Ak chcete žiť dlhšie, kvalitný nočný spánok je vašou najlepšou zbraňou. Na druhej strane, aby ste mali dobrý spánok, potrebujete kvalitnú posteľ a dobrý matrac. Prečo zlý matrac ohrozuje vaše zdravie, sa dočítate tu.

Produkt si môžete zakúpiť tu.


Kvalitný spánok vám pomáha udržiavať si stálu váhu

Hoci znie táto myšlienka naozaj divoko, rôzne lekárske výskumy naznačujú fascinujúce súvislosti medzi kvalitným spánkom a zdravou hmotnosťou. Podľa portálu WebMD.com „Vedci predpokladajú, že koľko a ako kvalitne spíte, istým spôsobom vplýva na hormonálnu aktivitu spojenú s vašou chuťou do jedla.”

Ak spíte kvalitne, lepšie zvládate stresové situácie

Niektorý (tzv. dobrý) stres, je pre nás dobrý - ide napríklad o prvé rande s partnerom alebo prijatie ocenenia za dobre vykonanú prácu - ide o stres, kedy máte motýliky v bruchu alebo dobrú trému. Ale, určitý (tzv. zlý) stres, má moc zmeniť nás v netrpezlivé batoľatá, najmä ak sme sa dobre nevyspali. Ak počas noci spíte v priemere štyri až päť hodín, váš mozog reaguje na stres tak, akoby ste tri dni za sebou vôbec nespali. Myslite na to, že denne by ste mali spať aspoň 6-7 hodín. Zaručene tak budete stresové situácie zvládať oveľa lepšie.

Spánok zmierňuje zápal a bolesť

Srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka, artritída a predčasné starnutie majú silné väzby na zápal. Ak počas noci spíte menej ako šesť hodín, môžu byť vaše hladiny zápalových bielkovín v krvi vyššie ako u ľudí, ktorí spia viac. Ukážte svojmu srdcu nejakú lásku - uložte sa do postele a kvalitne sa vyspite.

Máte dostatok energie

Spánok je akoby čistiacim procesom pre náš mozog a telo - reorganizuje spomienky, opravuje svalové tkanivo, dodáva nám energiu. Viete si predstaviť ranný beh po prebdenej noci? Asi nie. Ak v noci spíte dostatočne, ráno sa budíte plný energie a radosti. Ako si však vybrať správnu posteľ, aby sa načerpali silu? Dozviete sa tu.

Produkt si môžete zakúpiť tu.

Spánok vám pomáha bojovať proti depresii

Spánok je účinným “liekom” v prevencii depresii. Vzťah medzi spánkom a depresívnou chorobou je zložitý - depresia môže spôsobovať problémy so spánkom a problémy so spánkom môžu spôsobovať alebo prispievať k depresívnym poruchám. Dôkazy sú však jasné: ľudia s nespavosťou majú podľa odborníkov na spánok desaťnásobne vyššie riziko vzniku depresie v porovnaní s tými, ktorí spia dobre.

Spánok rozvíja kreativitu

Keď je váš mozog najviac prebudený a nabitý energiou, pripravte telo na návaly tvorivých nápadov. Bez spánku váš mozog nemá dostatok paliva, ktoré potrebuje na to, aby myslel kreatívne. Počas spánku váš mozog oddychuje a spracováva všetko, čo ste počas dňa zažili.

Práve ste sa dozvedeli viaceré výhody dobrého nočného spánku. Otázka do pléna, kto dnes večer pôjde skoro spať? 

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk