Ako nedostatok spánku ovplyvňuje vaše zdravie

15. 12. 2020

Zívanie, únava, slabosť… je ťažké zvládnuť deň, ak máte deficit spánku. Ako nedostatok spánku ovplyvňuje vaše zdravie?

Zívanie, únava, slabosť… je ťažké zvládnuť deň, ak máte deficit spánku. Nedostatok spánku ovplyvňuje prakticky každú bunku v tele, od hlavy po päty, a ovplyvňuje nielen fyzické, ale aj emočné zdravie. Ak potrebujete pripomienku o dôležitosti kvalitného nočného spánku, nech sa páči. Ako nedostatok spánku ovplyvňuje vaše zdravie?

Prečítajte si aj: Ako si vybrať ideálny typ postele

Deficit spánku a jeho vplyv na mozog

V dôsledku nedostatku spánku váš mozog informácie spracúva pomalšie, ani vaše koordinačné schopnosti nie sú rýchle ako obvykle. Spánkový deficit môže viesť k vážnym dlhodobým a krátkodobým zdravotným problémom.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí trpia deficitom spánku, majú 33%-né zvýšenie rizika výskytu demencie, sú podráždení, úzkostliví a zábudliví. Za zmienku stojí aj súvislosť medzi nespavosťou a náladou. V štúdii z roku 2007, ktorá bola robená na vzorke 10.000 ľudí, ľudia, ktorí mali problémy s nespavosťou, mali až 5x vyššiu šancu na nábeh depresie.

Deficit spánku a jeho vplyv na pokožku

Bledá pokožka, opuchnuté oči, tmavé kruhy. Isto to poznáte. Vinu môžete zvaliť na stresový hormón kortizol. Ak nespíte dosť, zvyšuje sa hladina kortizolu v krvi.

Deficit spánku a jeho vplyv na činnosť srdca

Keď šetríte na spánku, prichádzate o drahocenný čas, kedy vaše telo odpočíva, čím pomáha srdcovým cievam uzdravovať a obnovovať sa. Nedostatok spánku ovplyvňuje aj schopnosť udržiavať zdravý krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Nedostatok spánku a váš imunitný systém

Nedostatok spánku sa ukáže aj na vašom imunitnom systéme, ktorý nebude mať dostatok energie na zabránenie chorobe. Počas spánku totiž váš imunitný systém produkuje “bojovníkov” proti baktériám a vírusom, ktoré môžu napadnúť vaše telo. Ak nespíte dostatočne, nemáte ich dostatok a vaše telo má tak vyššiu pravdepodobnosť nachladnutia či neodolnosti k rôznym chorobám.

Nespavosť nás skutočne ovplyvňuje od hlavy po päty - a to doslova. Lekári popisujú nespavosť ako neschopnosť spať bez prerušenia. Akútna alebo krátkodobá nespavosť môže byť krátka, napr. v podobe jednej noci. Môže to byť spôsobené stresovou situáciou, ako je strata zamestnania, smrť blízkeho alebo výkyvy hormónov. Chronická nespavosť môže trvať roky a môže vás vystaviť riziku vážnych zdravotných problémov. Ak máte s nespavosťou problémy dlhšie ako 3 týždne, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk