Jarná únava - prečo sa počas jari cítime leniví a ospalí?

13. 04. 2021

Čo robiť a ako bojovať s jarnou únavou? Je jarná únava skutočná alebo ide o mýtus? Nájdite odpoveď v našom článku.

Jarná únava je v tomto ročnom období nekončiacim bojom väčšiny z nás. Môže v nás zanechať pocit vyčerpania a lenivosti. Prečo?

Prečítajte si aj: Jarné upratovanie spálne - ako na to?

Problémom nie je kalendár

Problémom nie je kalendár, ale čas. Zmena času na konci marca je najväčším vinníkom spôsobujúcim jarnú únavu. Zatiaľ čo sa väčšina z nás letnému času prispôsobí do jedného alebo dvoch dní, iní bojujú dlhšie. Podľa štúdie v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine, zostali adolescenti po zmene času unavení ešte celý jeden týždeň.

Letný čas nie je jediným faktorom, ktorý môže spôsobiť jarnú zmenu vašej rutiny. Tu je niekoľko ďalších dôvodov, prečo sa na jar cítite ospalo a čo s nimi môžete urobiť:

Alergie

S príchodom jari sa zobúdza nielen príroda, ale aj vaše alergie. Alergie sú na jar úplne bežným problémom viacerých skupín obyvateľstva takmer na celom svete. Silné alergie vám dokonca môžu brániť v dosiahnutí hlbších a regeneračných fáz spánku. Ako zvládať alergie vás alebo vášho partnera čo najlepšie? Začnite pravidelným prezliekaním posteľnej bielizne a užívaním predpísaných liekov, ktoré vám alergiu držia pod kontrolou.

Neodkladajte cvičenie na večer

Všetci máme tendenciu dúfať, že svetlo a dlhšie dni nám umožnia počas dňa stihnúť oveľa viac. Behať alebo cvičiť budeme večer… toto si možno povie nejeden z nás. Avšak, snažte sa udržiavať svoj denný režim čo najdôslednejší celoročne. Zvážte dokončenie cvičenia, prípadne vykonávanie vysoko intenzívnych činností najmenej 2 hodiny pred spaním, aby malo vaše telo dostatok času pripraviť sa na odpočinok. Aké sú top výhody dobrého spánku a prečo je kvalitný spánok nevyhnutný, sa dočítate v tomto článku.

Jarná depresia

Sezónna afektívna porucha (SAD), typ depresie súvisiacej so zmenou ročného obdobia, nie je len zimným stavom. Aj keď sú menej časté, niektorí ľudia trpia jarným a letným SAD. Medzi príznaky patrí nespavosť, nechuť do jedla, strata hmotnosti, frustrácia, únava alebo úzkosť. Ak sa u vás tieto príznaky vyskytnú niekoľko dní po sebe, poraďte sa s lekárom.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk