Môže byť nespavosť spôsobená alergiou?

26. 04. 2021

Štúdia publikovaná v akademickom žurnále JAMA Internal Medicine ukázala, že ľudia so sennou nádchou a inými alergiami, majú problémy so spánkom. Znamená to, že nespavosť môže byť spôsobená alergiou?

A už je to tu. Kýchanie, smrkanie, nádcha, červené oči… Príchod jari je naozaj radostným obdobím, avšak, tí z nás, ktorí majú sezónne alergie, môžu byť trochu znepokojení tým, ako táto sezóna ovplyvní náš spánok. A máme na to právo! Štúdia publikovaná v akademickom žurnále JAMA Internal Medicine ukázala, že ľudia so sennou nádchou a inými alergiami, majú problémy so spánkom. Ako eliminovať príznaky alergie a zlepšiť kvalitu spánku?

Prečítajte si aj: 3 tipy na dokonalý dizajn interiéru spálne

Môže byť nespavosť spôsobená alergiou?

Môže! Príznaky alergie sa počas noci zvyknú zhoršovať z rôznych dôvodov, avšak, najčastejším dôvodom sťaženého dýchania je opuch sliznice, ktorý sťažuje dýchanie nosom. Protizápalový hormón Kortizol je v noci na nižšej úrovni, čo znamená, že zápal v nose a pľúcach rastie. Príznaky alergie v noci zvyšuje aj expozícia prachovým roztočom a domácim miláčikom, ktorí si pohodlie našej postele užívajú spolu s nami. Všetko tieto faktory ovplyvňujú kvalitu nášho spánku - nedajú nám v noci spať. O tom, ako nedostatok spánku ovplyvňuje naše zdravie, sa dočítate tu.

Svrbenie, pálenie, kýchanie… to sú príznaky, ktoré by sme nemali podceňovať. Nie je prekvapením, že čím sú príznaky alergie horšie, tým väčšie problémy majú ľudia so spánkom. Zle liečená, prípadne, neliečená senná nádcha skutočne vedie k poruchám spánku, kedy sa človek budí na upchatý nos. Ak sa vám zdá, že vaša nespavosť je spôsobená alergiou, rozhodne by ste tento problém nemali bagatelizovať a mali by ste sa poradiť so svojím lekárom. Prečo je kvalitný nočný spánok dôležitý, sme pre vás spísali v tomto článku.

Čo môžete urobiť, aby ste príznaky alergie eliminovali?

  • spálňu udržiavajte tmavú, chladnú a tichú,
  • okná majte zatvorené, aby ste zabránili “vleteniu” alergénov,
  • ak máte alergiu na srsť alebo chlpy vašich domácich miláčikov, nepúšťajte ich do spálne,
  • často vysávajte koberce a nábytok,
  • zvážte použitie zvlhčovača vzduchu,
  • pred spaním si dajte parný kúpeľ, aby ste uvoľnili dýchacie cesty,
  • poraďte sa so svojím lekárom.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk