Máte nepokojný spánok a trpíte nespavosťou? Poradíme Vám!

31. 01. 2022

Kvalitný spánok je dôležitá súčasť nášho života. Pravidelnosť a výdatnosť spánku je dôležitá pre naše duševné aj telesné zdravie. Preto vám poradíme ako sa kvalitne vyspíte každú noc. 

Spánok je jednou z najdôležitejších súčastí nášho života. Počas svojho života prespíme až štvrť milióna hodín a kvalitný spánok je nevyhnutný pre naše telesné aj duševné zdravie. Preto by sme mali dodržiavať pravidelnosť, výdatnosť a zásady správneho spánku. Poradíme Vám ako sa kvalitne vyspať každú noc.

Faktory ovplyvňujúce kvalitný spánok

Pravé príčiny nespavosti sa hľadajú ťažko, ale vo všeobecnosti najvýraznejšie faktory ovplyvňujúce náš každodenný spánok sú: nadmerná fyzická záťaž, stres, príjem kofeínu vo večerných hodinách, nepravidelný spánkový režim, kvalita postele a matraca či zdravotný stav. Prečítajte si, či je spánok bez vankúša zdravý a inšpirujte sa postrehmi, prečo je výber správnej postele dôležitý.

Dôsledky nekvalitného spánku

Pri nedokonalom a nepravidelnom spánku sa postupne prejavia nepriaznivé aspekty, ktoré môžu narušiť náš pracovný aj voľnočasový režim. Najprv sa objaví únava, vyčerpanie a poruchy sústredenia, neskôr zhoršenia nálady, chybovosť, znížený postreh. Dlhodobo nepravidelný a nedostatočný spánok môže spôsobiť aj vysoký krvný tlak, vývoj depresií a zhoršenie pamäte. 

Ako zlepšiť spánok?

Ak príčiny svojej nespavosti poznáte, potom je boj proti nej jednoduchý. Vyhýbajte sa kofeínu v poobedňajších hodinách, snažte sa obmedziť stres doma aj v práci a skúste upraviť spánkový režim tak, aby bol čo najviac pravidelný.

Pri boji s nespavosťou pomáha aj zdravý životný štýl, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a fyzickej aktivity a vyhnutie sa obrazovkám aspoň dve hodiny pred spaním. Namiesto pozerania televízora večerný čas strávte čítaním knihy. Večerajte ľahko a striedmo a dbajte na to, aby bola atmosféra vo vašej spálni príjemná.

Nezabudnite ani na kvalitnú posteľ a matrac, ktoré vo veľkej miere prispievajú k dokonalému spánku. S výberom správnej postele vám pomôže článok: Ako si vybrať ideálny typ postele. Ak si nebudete vedieť dať rady, neváhajte nás kontaktovať. 

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk