Káva, spánok a vaše zdravie

18. 11. 2020

Kofeín sa často označuje za najpopulárnejšiu drogu na svete. Ako pitie kávy ovplyvňuje spánok a vaše zdravie?

Kofeín sa často označuje za najpopulárnejšiu drogu na svete. Prirodzene sa nachádza vo viac ako 60 rastlinách, vrátane kávových zŕn, čajových listov, orechov či v listoch kávovníka. Celosvetovo ľudia konzumujú kofeín denne, a to napríklad v káve, čaji, v kakau, čokoláde, v niektorých nealkoholických nápojoch a drogách. Keďže kofeín je stimulant, väčšina ho užíva po rannom prebudení alebo na udržanie bdelosti počas dňa. Ako káva ovplyvňuje spánok a vaše zdravie?

Prečítajte si aj: Aký matrac je najvhodnejší pre vaše telo?

Ako káva ovplyvňuje zdravie

Keď sa zamyslíme nad výhodami a negatívami pitia kávy, často zabúdame na to, že káva je oveľa viac, ako len kofeínový drink. Má pitie kávy viac pozitív alebo negatív?

Jednou z najväčších výhod pitia kávy je regulácia mozgovej činnosti a signálov únavy. Pitie kávy navyše pomáha spaľovať kalórie či zlepšovať cirkuláciu krvi. Káva môže mať účinok na zníženie bolesti.

Navyše, štúdia vedcov z Harvardu ukázala, že pitie jednej až troch šálok kávy denne môže značne znižovať riziko cukrovky, zlepšovať dlhodobú pamäť a predchádzať niektorým druhom rakovín. Káva taktiež uvoľňuje endorfíny v tele, ktoré pozitívne zlepšujú vašu náladu. Nevýhodou je, že vysoké príjmy kofeínu môžu spôsobovať nespavosť.

Ako káva ovplyvňuje spánok

Mierny príjem kofeínu nie je spojený so žiadnym známym zdravotným rizikom. Taktiež je dôležité poznamenať, že kofeín nemôže nahradiť spánok, avšak blokovaním chemických látok vyvolávajúcich spánok v mozgu a zvýšením produkcie adrenalínu, nás môže dočasne prinútiť cítiť sa bdelejšie.

Vysoký príjem kofeínu sa odzrkadľuje v poruchách spánku či problémoch s nespavosťou. Podľa výskumov by ste sa mali vyhýbať konzumácii kofeínu približne od 14:00 alebo minimálne sedem hodín pred spaním, pretože by to inak mohlo negatívne ovplyvniť váš spánok.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk