6 najväčších mýtov o spánku

08. 06. 2021

Spánok. Jedna zo základných potrieb a neoddeliteľná súčasť ľudského života. O spánku koluje veľa informácií, rád a odporúčaní, ale aj nepravdivých mýtov, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako dobré rady. Preto vám objasníme 6 najväčších mýtov o spánku.

Spánok. Jedna zo základných potrieb a neoddeliteľná súčasť ľudského života. Prespíme približne tridsať percent z každého dňa a kvalitný a pravidelný spánok je základom pre našu fyzickú aj psychickú pohodu. O spánku koluje veľa informácií, rád a odporúčaní, ale aj nepravdivých mýtov, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať ako dobré rady. Preto vám objasníme 6 najväčších mýtov o spánku.

1.Dospím cez víkend

Jeden zo základných a najväčších mýtov o spánku je, že noci s nedostatočným nočným oddychom počas týždňa sa dajú doplniť počas víkendu. Ľudia majú potom tendenciu vyspávať v soboty a nedele až doobeda. Rozhodne to však nie je účinné a ani zdravé. 1-2 dlhé noci sa dajú nahradiť výdatnejším spánkom, ale určite nie celý týždeň. Naše telo je zvyknuté na pravidelnosť a preto striedanie kratšieho a dlhšieho spánku počas nocí nášmu organizmu neprospieva a budeme sa cítiť viac unavený. Mali by sme sa snažiť chodiť spávať večer vždy v rovnakú hodinu cez týždeň aj cez víkend, pretože pravidelnosť a rovnaká dĺžka spánku sú pre kvalitné načerpanie energie najdôležitejšie. Prečítajte si aj ako nedostatok spánku ovplyvňuje pracovný výkon.

2.Najlepšia dĺžka spánku je 8 hodín

Toto je veľmi rozšírený mýtus o spánku. Úplne pravdivý ale nie je. Každý človek má rozdielne spánkové potreby a cykly, niekto potrebuje každý deň 9 hodín kvalitného spánku, niekomu môže stačiť 6. Spánkové fázy sú dôležitejšie ako samotný čas spania a sú veľmi individuálne. Preto je pre zdravý spánok najlepšie vstávať podľa možností bez budíka a večer chodiť spať vždy v rovnakú hodinu. 

3.Zdriemnutie poobede má vplyv na večerné zaspávanie

Zdriemnutie počas dňa určite nezníži kvalitu spánku počas noci, práve naopak. Ľahký a krátky spánok počas dňa nám ľahko dodá novú energiu, zvyšuje koncentráciu a produktivitu, ale nemá žiadny vplyv na večerné zaspávanie. Dôležité je ale odhadnúť správnu dĺžku zdriemnutia, optimálne okolo 20 minút, ale nemalo by trvať viac ako pol hodinu, potom môže mať opačný efekt, nebude sa vám chcieť vstať z postele a večer sa vám môže ťažšie zaspávať.

4.Alkohol pomáha pri zaspávaní

Ďalší z najväčších mýtov o spánku, ale nepravdivý. Alkohol má utlmujúci účinok na organizmus, preto je pravda, že pri konzumácii alkoholu človek ľahšie zaspí, ale spánok nebude kvalitný. Počas vstrebávania a rozkladania alkoholu naše telo intenzívne pracuje, namiesto toho, aby sa venovalo regenerácii, a preto sa ráno zobudíme neoddýchnutý. 

5.Čím väčšia únava, tým lepší spánok

To, že ste po ťažkom dni veľmi unavený a ledva sa udržíte na nohách, ešte neznamená, že rýchlo zaspíte a budete mať kvalitný spánok. Veľmi unavené telo môže mať problém so zaspávaním a aj spánok bude nepokojný a plytký. Na nasledujúci deň sa zobudíte unavený a neoddýchnutý. Preto záleží, aby bol každodenný spánok pravidelný a dostatočný.

6.Pri počítaní ovečiek hneď zaspíte

Posledný z najväčších mýtov o spánku poznáme už od detstva. Ak nemôžeme večer zaspať, stačí v myšlienkach počítať ovečky a táto opakujúca sa nudná činnosť by nám mala privodiť rýchly spánok. Takto to ale nefunguje. Ak nemôžete zaspať, počítanie ovečiek nepomôže. Odporúča sa zmeniť na chvíľu činnosť, čítať, ísť si urobiť čaj. Určite nepozerajte do obrazoviek mobilu alebo televízie, tie by sme mali minimálne hodinu pred spaním odložiť, pretože takzvané modré svetlo, ktoré tieto zariadenia vyžarujú, vám môže oddialiť zaspávanie.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk